Nu blir det lätt att hitta rätt!

Postad av: Redaktör StockholmsNytt,

”De värsta träskmarker jag någonsin besökt”, var det bittra omdömet om stockholm.se jag fick från en stockholmare för ett år sen. Vi som jobbar med stockholm.se får ofta höra att det är så svårt att hitta på sajten, eftersom den innehåller så mycket information. Stockholm.se innehåller omkring 50-60.000 sidor och har växt enormt de senaste åren.

Det har blivit allt svårare att hålla ordning och reda på allt och därför har vi nu tagit fram en ny navigationsstruktur. Ämnesingångarna i navigationen ska nu göras ömsesidigt uteslutande för att det inte ska vara några tveksamheter vad man kan förväntas hitta under varje ämnesingång.

Framförallt ska vi också komprimera och ta bort det som är överflödigt. Information som tidigare funnits utspridd på flera olika ställen på sajten ska nu samlas ihop och presenteras enhetligt. Ledstjärna i denna informationsrensning har varit ”hälften ska bort”.

Varje ämnesingång har tagits fram av en arbetsgrupp där vi blandat redaktörer och sakkunniga från olika förvaltningar. Detta har ställt stora krav på att vi ska samarbeta över förvaltningsgränserna och ibland har diskussionerna blivit riktigt heta. Nu återstår att se vad ni tycker om den nya ämnesstrukturen och om det har blivit enklare att hitta rätt.

Nu har vi publicerat två ämnesingångar, Kultur & fritid och Bostad & hushåll. I slutet av januari kommer fler ingångar att publiceras.

Välkommen att tycka till!

Kategori: Tyck till!


54 kommentarer

 1. Hej!
  Har testat bostad & hushåll – mycket bra, kommer att innehålla allt jag brukar söka oftast efter på stockholm.se! Dock dött lopp i antalet klick för att komma till återvinningscentralernas öppettider (4).

 2. Hej!
  Jag uppskattar när man får en undersidesindikator vid sidan av rubriken i menyn. Så att jag inte behöver klicka på namnet för att se om det finns undersidor eller ej. Det sparar tid och irritation.

 3. Tydlig layout, men dålig rubrikstruktur! Förstår exempelvis inte varför ni buntar ihop skola med lediga arbeten i staden. Miljöfrågorna göms dessutom undan i bostadssdelen. Förslag på några nya rubriker: skola & utbildning; miljö; bostad; arbeta i staden. Vidare tycker jag nog att kopplingen till stadsdelar blir lite ologisk när det handlar om skolan som hör till utbildningsförvaltningen och inte längre till stadsdelarna. Med andra ord bör ni tänka både på förvaltningsstruktur och innehåll när ni bygger vidare. Lycka till!

 4. Om Stockholms stad som rubrik för det som i lagens mening är den kommunala organisationen samt budget kan vara aningen missvisande. Så styrs Stockholm eller Politik och ekonomi är i mina ögon mer logiskt som rubrik. Staden är större än staden, så att säga.

 5. Pernilla Gyllner, Redaktionsansvarig

  Struktur

  En bra struktur är en struktur som inte märks. Man bara klickar sig fram enkelt och snabbt till det man letar efter och tänker inte så mycket på att man klickat x antal gånger och dessutom tvekat vid varje val.

  Vi vet att flera ingångar är tyngda av information i dagsläget och och vi kommer att låta er tycka till om specifika delar av strukturen, och begreppen i toppnavigeringen för att reda ut vad som är relevant.

 6. Jag har vid flera tillfällen sökt på återvinnig för att hitta öppettiderna på stans sopstationer. Det har varit helt omöjligt att hitta rätt förrut. Den här gången gick det lättare. Har man ändrat något tro. Nå…

  …här på beta-versionen gick det smärtfritt i alla fall. Inga problem alls.

 7. Gunnar Söderholm, miljöchef

  Ännu alldeles för ofullständig för att man skall kunna en uppfattning. Söker man på miljöförvaltningen får man träffa på en del områden som vi sysslar med, men aldrig en ordentlig översikt av vad som är förvaltningen.

  Söker man på Ulla Hamilton får man ingen träff alls.

  Det indikerar att det saknas mycket, också sådant som är väsentligt.

 8. Hej på er!

  Kul att se hur ni lägger upp arbetet i Stockholm. Intressant och smart med en beta, skabli kul att följa vad folk säger. Hur resonerar ni när ni lägger företagsingången så långt upp/avsides som i betan? och ingen turistingång?

  hälsningar
  Lasse

 9. Johannes Söderlund, Projektledare

  Innehållet på beta-webbplatsen kommer att lanseras successivt under hela beta-perioden för att vara komplett till den 30 april.
  Majoriteten av stadens miljöinformation kommer att placeras under den nya ingången med arbetsnamnet ”Klimat och miljö” som lanseras under februari.
  Även sidorna som handlar om stadens förvaltningar och dess verksamheter kommer inom den närmaste tiden under ingången ”om stockholm”.

 10. Hej!

  Kanske kunde man komplettera utvecklingsbloggen med en frivillig enkät via samma hemsida, så att man lättare får reda på vilka förväntningar man har på stockholm.se och vad man i allmänhet önskar finns med?

  Hälsningar Anna

 11. Varför ska alla ha dessa matta texter på sina webbplatser? Jag ska inte behöva markera (Ctrl + A) allt text på en hemsida för att kunna läsa vad som står. Lika är det med manualen till olika saker jag köper.
  Varför ska så många webbplatser ha orange och ljusorange på sina texter. Tänk på alla äldre och synskadade. Även andra måste koncentrera blicken för att kunna läsa texter på olika webbplatser. När jag lärde mig data på kurser på 90-talet. sa lärarna att det bästa är svarta bokstäverpå vit botten.

 12. Att för Sthlm stad att tänka på , Att ta en titt på Göteborgs startsida. Dom har dels en förklaring på ”Hitta på webbplatsen” som är bra. Sen har dom en flik som heter Turism och klickar man där kan man navigera ut i göteborgs värld. göteborg verka ha ett mycket mer och bättre klimat och samarbete med kommun och näringsidkare. Stockholm har att lära av Gbg tyvärr. Stockholms stad måste få in att vissa medborgliga saker måste finnas med på startsida med ett klick. typ exempel är simhallar. det måste med ett klick och bild vara standard på sida 1.
  Stockholm stad måste släppa på prestigenoch börja leva i verkligheten utanför stadshuset. Se och lär av oss medborgare.

 13. Lite ologiskt att Livsmedelskontroll och Om du blivit matförgiftad ligger under rubriken Bostad och hushåll.
  Saknar en rubrik som heter Hälsa eller likande. Här skulle info om vårdcentraler o sjukhus kunna finnas. Så även info om matförgiftning.
  Vet att hälsovård inte är kommunens ansvar men jag vill hitta info på stadens hemsida var jag söker vidare.
  Livsmedelskontroll bör även finnas under den kommande företagarinformationen

 14. Carl-Henrik Svensson - Mediabox

  Ett stort behov är att det bör finnas möjlighet att delegera ut olika nivåer av redigeringsrättigheter. Jag arbetar i en verksamhet i Skarpnäck som ofta hjälper andra verksamheter med deras marknadsföring och information. För att stadens hemsidor ska kunna hållas uppdaterade och levande behöver fler kunna lägga till, ändra och redigera sidorna.

  En ytterligare problematik är att stadsdelarnas organisation inte är likartad. Stöd till funktionshindrade kan tillhöra handikappomsorg eller Individ och familj. Detta gör det svårbegripligt för var man ska leta och även för oss som arbetar uppstår onödig problematik i kontakter och nätverk. Detta gproblem gäller även i GroupeWise.

 15. Dag Kättström, Betaredaktör

  Hej Roger
  Du har helt rätt i att hälsovård inte är stadens ansvar. När man då läser rubriken ”Om du blivit matförgiftad”, så får man intrycket av att det handlar om ”Hälsa och Sjukvård”. Det är inte syftet med sidan. Målet är att informera om ersättningsmöjligheter och att den drabbade ska göra miljöförvaltningen uppmärksam på problemet. Således är det en dålig rubrik och vi kommer att fundera på en ny formulering (förslag?). UPPDATERING: Formuleringen nu ändrad till ”Anmäl om du blivit matförgiftad”
  För att webbplatsen ska vara fokuserad på det som staden sysslar med så är det för närvarande inte aktuellt att lyfta hälsofrågor till en egen rubrik. Däremot kommer vi att länka till exempelvis vårdguiden på flera ställen.

 16. Dag Kättström, Betaredaktör

  Hej Anna
  Tack för idén med en enkät.
  Förhoppningen som staden har med utvecklingsbloggen är att den ska fungera som en slags enkät; mer oformlig och större, men i slutändan kanske mer intressant och effektiv. På det här sättet samlar vi kontinuerligt upp det som ni användare tycker är viktigt och angeläget.

  De mer generella frågeställningarna om förväntningar på stockholm.se som du efterlyser hoppas vi att du och alla andra har möjlighet att skriva ner som svar på detta nya inlägg.

 17. Härligt prestigelöst och väldigt medborgerligt att ha en betaversion öppen för kommentarer, tycker jag tvärt emot Peter.

  Jag kan däremot hålla med om att turistinformation för oss stockholmare kan lyftas lite. Nu ligger de externa länkarna till olika stockholmssajter under Kultur och fritid/evenemang. Ordet evenemang var inte alls det jag letade efter. De sidorna vill man ju titta på även när man ska ”hitta på något” och vara turist i sin egen stad. Men jag kan inte komma på något bättre…

  Själv tycker jag att hundrastplatser kunde vara först på sajten med ETT klick (Peter tyckte simhallar), det vore ballt om det fanns ett område man kunde personalisera…

 18. Dag Kättström, Betaredaktör

  Hej Peter
  I arbetet med att utveckla nya stockholm.se har vi analyserat både goteborg.se och andra liknande webbplatser. Vårt mål är att göra stockholm.se till någonting utöver jämförbara webbplatser och ta lösningen ett steg längre än alla andra.

  Den del som riktar sig till turister är ännu inte uppe i beta-versionen. Här kommer http://www.stockholmtown.com att vara en viktig pusselbit. Det ska också bli spännande att läsa åsikter om den nya startsidans utformning när vi är redo att visa den. Vi vill verkligen se och lära av medborgarna, så fortsätt kommentera.

 19. Information om krishantering – planering och ev. genomförande – bör tillkomma på en tydlig plats och gärna direkt klickbar!

 20. Det är ett intressant upplägg.

  Det är lite svårt att komma med något konkret när så mycket saknas.

  Som någon redan påpekat ligger ”Livsmedelskontroll” lite märkligt under ”Bostad & Hushåll”. Det är väl i första hand information riktad till branschen. Eftersom företagare-delen inte finns ute än antar jag att informationen kommer att finnas där också och det under Bostad & Hushåll mer finns som upplysning?

  Ska bli spännande att följa arbete.

  Har själv lekt med tanken på en beta när vi gör om karlskoga.se (och om det blir som jag vill går vi ut med hela som beta).

 21. Hej,
  varför går det inte hitta ”Insyn” på Skärholmens sdf hemsida. Man får leta förgäves.
  Samma sak gäller USK statistik över Stockholm efter ämnesområden som alltid har varit mycket rörig att hitta.
  Hur blir det med mobila avfallshämtning på olika stadsdelar, var kommer man hitta de datumen. Nu får man ringa runt till stadsdelen efter medborgarkontoret försvann.

 22. Och som någon mer redan konstaterat. Skola & Arbete känns lite krystat som en gemensam del.

 23. Varför har förstasidan två rader rubriker? Den med ”english” och ”Företagare” och den med ”Socialt..” och ”skola” mm mm. Det blir så rörigt! Det räcker med en rubrikrad.

 24. På första sidan borde det finna viktiga länkar. Till en sida med alla blanketter som folk kan behöva för att t.ex ansöka om bostadsanpassning. Blanketter som folk kan behöva men som kommunen inte tillhandahåller bör man hänvisa till var den går att få tag på.
  Stadshuset borde ha en Call-center som hjälper folk att hitta rätt till ansvariga myndigheter i olika frågor eftersom det inte finns medborgarkontor
  Stora frågor som berör en stadsdel men som inte skall behandlas av SDN bör presenteras på insidan T:ex övertäckningen av soporna på Lövsta… rötslam som luktar vidrigt. Bebyggelser i Kyrkhamn & Riddersvik. Åtgärder för att minska köerna på Drottningholmsvägen

 25. Nu måste man klicka på knappen ”sök” för att genomföra sökningen. Sökning bör kunna genomföras med att trycka på enter/retur efter man har skrivit in sitt sökord – så fungerar det i princip på alla seriösare sidor på webben. Hoppas ni kan fixa det.

 26. Att kunna rapportera fel direkt på den aktuella sidan är toppen, smart och rätt tänkt, men tyvärr ger ikonen (gul triangel med utropstecken) en stark signal som mer liknar ett ”fel på sidan” eller ”under konstruktion”. Kan ni tona ned det lite (eller om ni frågar mig, ta bort varningstriangeln – texten och tabben räcker väl).

 27. Dag Kättström, Betaredaktör

  Eva, Hans, Patrik, Louise m.fl. Tack för åsikter om strukturen. Jag samlar upp dessa och återkommer med reflektioner från vår interaktionsdesigner (som det så fint heter) och redaktionsansvarig. Kan för Eva redan nu berätta att den ”nedre” rubrikraden är till för stadens alla enskilda invånare. Den övre för invånare och besökare i speciella roller. Där tillkommer till exempel ‘turist’.

  Martin! Att få till en kraftfull sökfunktion som ger tydliga svar är en av de absolut viktigaste delarna av arbetet med nya stockholm.se. Den sökfunktion som nu ligger ute kommer att utvecklas de kommande dagarna. Håll kvar siktet!

  Mats, L, Maria m.fl. Tillgängligheten, läsbarheten, anpassningen till funktionshinder. Ett stort område som kommer att återkomma som tema framöver. Fortsätt tycka till om det. Alla åsikter samlas upp.

 28. Var har möjligheten att prenumerara på föredragslistor och protokoll (äldrenämnden, KPR och Söders pensionärsråd) tagit vägen???

 29. Jag tar mig friheten att förmoda att allt detta skrivande om den nya web-platsen är till intet förpliktigande – och det mesta blir sannolikt aldrig ens läst…

  Så här står det på en beta-sida:

  Målen för det här projektet är att:

  Skapa en webbplats som är tydlig, användarvänlig och målgruppsanpassad

  Hm, tydlig… användarvänlig… Hur kan den kallas så men så liten text-font och så dålig kontrast mellan text och bakgrund?!? Man kan lätt tro att ni skojar med alla oss med nedsatt syn…

  I vilket fall som helst kan den nya bejublade web-platsen helt enkelt inte vara gjord för oss heller – man undrar för vem eller vilken ‘målgrupp’!?!

  Göran Eriksson

 30. Ragnhild Stamsäter

  Jag tycker rubrikerna högst upp ser bra ut, enkelt och tydligt. Det blir nog betydligt enklare att hitta rätt på nya stockholm.se.

 31. Tror att föräldrar som söker barnomsorg inte tänker på att välja rubriken skola & arbete i första taget för att hitta barnomsorg. Bättre vora med rubrik skola & barnomsorg och kanske arbete för sig?

 32. Kommer medborgaren/företag att hitta till rubriken Trafik och Stadsmiljö när de letar efter tex vilka bostadsområden som planeras? Jag menar inte att det ska ligga på flera ställen utan det är säkert rätt sorterat under rubriken Trafik och Stadsmiljö men i och med att folk nog först lär söka under Bostad och Hushållsrubriken bör det där kanske finnas en underrubrik som kopplar/slussar (eller vad ni kallar det för) dem till materialet under Trafik och Stadsmiljö där jag uppfattar att dylika frågor ska ligga.

 33. Barbro Kristiansson

  Under familj och relation saknar jag information och länkar till olika instanser som arbetar med ungdomsfrågor. T.ex. vart kan oroliga föräldrar vända sig-
  till fältassistenter, farsor- och morsor på stan och andra rådgivningsinstanser.

  Vart kan oroliga ungdomar vända sig – till fältassistenter, tjej-jourer m.fl

  Barbro Kristiansson

 34. Johannes Söderlund, Projektledare

  Hej Göran!
  Jättebra att du tycker till. Vi vill att nya stockholm.se ska vara så tillgänglighetsanpassad som möjligt och vi kommer att följa de riktlinjer som finns och självklart erbjuda ett flertal anpassningsmöjligheter, t ex för högre kontrast.
  Eftersom vår sajt ännu inte är färdig finns inte möjligheten för detta, men den funktionen kommer under våren.

 35. Nuvarande stockholm.se fungerar utmärkt. Webbplatsen är tydlig, användarvänlig och målgruppsanpassad.Det man söker finner man. Ändra/utveckla gärna innehåll och layout men inte funktion.- Vi ska väl ha världsklass och då ska vi inte börja om från början. Den nya versionen har vissa likheter med vårt nya intranät och spåren förskräcker. Nya intranätet är näst intill oanvändbart som arbetsredskap. Låt mig åtminstonde behålla en sök- informationsväg som fungerar.

 36. Jätte-bra att det tas ett nytt grepp och att vi som arbetar och bor i staden får vara med och tycka till! I like!
  Jag jobbar med vuxenutbildning i staden och undrar över delen skola/arbete. Där kanske det skulle vara en uppdelning eller undergrupper mellan skola och vuxenutbildning. Det känns som grundskolan och gymnasiet hör ihop och kanske vuxenutbildning mer med arbetsmarknad/arbete.
  Om jag nu skulle framföra något negativt så saknar jag vyn över staden med globen och hötorgsskraporna, det ger en känsla av att jag hamnat på rätt sida – stockholm!
  Slutligen ser webbsidan fräsch ut och ligger i tiden – helt enkelt en webbplats i världsklass!

 37. Varför inte ha ett ”infofönster” som öppnar sig när man ställer sig på respektive huvudrubrik? Det skulle kunna innehålla kort information om underliggande länkar. Typ: ”Under denna länk hittar du…..” På det sättet slipper man klicka sig mellan huvudrubrikerna för att nå fram till den info man söker.

 38. De ämnesindelade rubrikerna är ofta bra, ibland så vill man dock hitta information relaterad till en specifik stadsdelsnämnd eller fackförvaltning. Jag tycker att det vore bra med en sida där det länkas till alla nämnder, förvaltningar och bolag.

 39. Jag tycker att krilles kommentar om att ha en liten pop-up ruta såsom i hemnet för att få info om vad som finns under rubiken är bra eftersom rubrikerna inte kommer att kunna beskriva allt.

 40. Johannes Söderlund, Projektledare

  Det är en jättebra idé som vi tar med oss. Att tydligt, och tidigt visa vad som finns under varje val är viktigt.

 41. Hej
  Jag skrev en fråga om företagsinformationen häromdagen och fick snabbt svar… om miljö. Trevligt iofs men jag skulle fortfarande vilja veta hur ni resonerar om just navigationen och information för företag/näringsliv? I betan ligger den högt upp i huvudet.

  mvh
  Lasse

 42. Jag antar att ni kommer att fila till layout och formateringar? Just nu speglar dessa knappast en webbplats i världsklass. Vänstermenyn är svårläst, med den färgen som är nu och ofetad text. Det skulle också vara bra om man kunde se om det finns underrubriker innan man klickar i menyn, t ex med ett plus-tecken.

  Håller med Trokenhein, instinktivt så signalerar trinageln vid Rapportera fel att det redan är något fel på sidan. Jättesnyggt med dynamiska effekter som ramlar ut t ex vid Rapporeta fel samt Kontakt.

 43. Marie-Louise Hellberg

  Fördökte hitta ungdomsgårdar/hus men icke.
  Allt jag hittade var Ung08.
  Vore bra med alla samlade eller stadsdelsvis.
  Med namn på verksamhetschef och tel. + mejladress
  Skulle underlätta.

 44. Alltså… jag vet inte vad jag ska säga. Man hittar ju inte det man vill veta. Det är till och med svårt att veta vart man ska skriva ett inlägg som detta. Ni är fortfarande helt hopplösa. Detta är väldigt frusterande, det finns ingen som helst logik. Och när ni nu ska göra om så verkar ni fokusera fel och snöa in er i nyanserna på knapparna. Man besöker inte webbplatsen för att titta på knapparnas nyans, utan man har ju ett ärende. I mitt fall ville jag titta på något om simhallskortkampanjen. I den nya webbplatsen kan jag i bästa fall hitta något om vilka fastigheter som används som simhallar och hissarnas numrering… ringer någon klocka?

  Hur många av invånarna är intresserade av stadsplanering och gamla protokoll och hur många är intresserade av vad gymkortet kostar och när aerobicen börjar… Ni måste ju anpassa sajten efter de som använder den. hint: inte de kommunaltjänstemän som mest bär pärmar i förvaltningen och gjorde den förra sajten.

 45. Hittar ingen ingång till politik och ekonomi!

 46. Gärna ingen flash på sidorna. Sidorna med flash är omöjliga att lägga bokmärk i. Flash försämrar också möjligheter med tanken på utskrifter.

 47. Johannes Söderlund, Projektledare

  Hej Mikael, vi kommer inte att använda flash till webbplatsens vitala delar, och där det används kommer det även att finnas alternativa lösningarna för den som inte har/inte vill använda flash.

  mvh johannes

 48. Såg att bygglov ligger under ingången Trafik&Stadsmiljö. För mig är det betydligt mer logiskt att det ligger under Bygga&bo där man bl.a. hittar information om renovering etc.

  Hälsningar
  Bettan

 49. Hej,
  Saknar rubriken Politik och ekonomi i toppmenyn. Det ska vara lätt att hitta de förtroendevalda politikerna som arbetar i Stockholm samt organisation och den ekonomiska fördelningen i staden.

 50. Undrar precis som Eva-Lis, var hittar jag de förtrondevalda i min stadsdel? På den nuvarande sidan i stadsdelen hittar jag tydliga kontaktuppgifter och foton samlat på en sida. Andra saker var hittar jag info om min stadsdel/förvaltning, mycket verkar nu koncentrerat kring Stockholm som helhet. På min stadsdels sida kan jag nu hitta allt från kontaktuppgifter till tjänstemän samlat, historia om olika platser, sevärdheter, information om upphandlingar som pågår med mera. Information om stadsdelen och förvaltningen som är jättebra. Visst är det bra att veta saker om hela Stockholm men jag saknar det specifika för ”min” stadsdel. Hade t ex stor användning av det när jag flytade hit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments