Tjuvtitta på nya startsidan

Postad av: Dag Kättström,

Exklusivt för bloggens läsare kommer här en tjuvtitt på hur den nya startsidan kommer att se ut. Nedan ser du en skiss som du kan klicka på för att se i större format. Som vanligt vill vi ha massor av åsikter!

sse_new_small.jpg

Observera att inga texter är riktiga, bara på prov. Här är en kort beskrivning av det du ser:


Kategori: Design


15 kommentarer

 1. Försök att visa det vackra med Stockholm direkt. Jag tycker eran sida är tråkig Jag vill när jag öppnar Stockholm.se få en rysning av vackra HUS -Gränden -Gamla stan -Spänningen med att komma nära maktens kvarter – CENTRUM- spelet för gallerierna- kulturerna som möts FANTASI!!

 2. Alla ämnesområden skulle kunna ha RSS-feeds så att man kan prenumerera på dem i t.ex. istt e-postprogram. Så får man direkt veta när det har hänt något nytt inom ett ämne man är intresserad av, inklusive bostadskön, ändrade öppetttider på badhuset, ett bibliotek som är stängt på grund av renovering eller va det nu kan vara.

 3. Tycker det ser mycket lovande ut. Toppen ovanför menyn känns inte helt färdig än, gör menyn/länkarna tydligare och sökdelen. Just nu får jag bara känslan att det är ditt lagt. Tycker att ”kategorin och datumet” som är versaler känns svår läst, vist kan det vara snyggt med versaler men det blir ofta lite svårare att läsa.

 4. Instämmer med Karin! Tycker att sidan är blek. Den blå färgen för ljus (svårläst) och den grå textbakgrunden också för ljus. Mera sting! Margareta

 5. Tycker det ser mycket lovande ut. Enkelt och överskådligt med tydligt fokus på rätt saker. För mig är stockholm.se främst en plats för oss som bor i stan, därför kan det också känas lite onödigt med en stor ”imageyta” i toppen. Vill vi göra reklam för Stockholm finns det andra ställen som har den uppgiften. Kort sagt; jag tycker nog att imageytan kan försvinna och ersättas av fokusnyheten (i det här fallet ”Vi är stolta över Pride”). Eventuellt skulle jag prioritera att lägga de lokala stadsdelsnyheterna på en plats med större fokus (det är ändå det lokala jag bryr mig främst om som medborgare). Håller också med tidigare inlägg om att toppen skulle kunna jobbas igenom bättre med tydligare vertygsfältskänsla. RSS-flöden vore också önskvärt. Gärna på alla huvuddelar av sajten.

  Jaja, det blev lite olika synpunkter här men överlag tycker jag verkligen att det kommer bli skitbra! Bra jobbat so far.

 6. Jag kan iofs förstå Jonas om den stora imageytan i toppen, men samtidigt är det befriande med en kommunwebbplats som inte är outhärdligt tråkig. Det kan vara kul även för stockholmarna – inte bara för turisterna – att bli påminda om vilken vacker stad vi bor i, och stora snygga bilder är ett sätt att göra det.

 7. Börjar se riktigt bra ut tycker jag! En liten fundering är om inte de övre delarna tar lite stor plats. Jag misstänker att alla inte har jätteskärmar även om många kanske har det och då förlorar man översikten av de andra delarna. Har ni funderat något kring detta? Vi tänkte en del på det när vi gjorde en hemsida till vår samfällighetsförening.

 8. Dag Kättström, Betaredaktör

  En kommentar kring ytan i toppen av sidan, som på skissen är en stor bild av Årsta Torg. Tanken är att den ytan ska vara flexibel och användas för olika saker under olika perioder.

  Vår interaktionsdesigner berättar att det till exempel kan vara:
  - En guide för att förtydliga någonting (som den blå kvinnan på beta-webbplatsen just nu).
  - en viktig funktion som lyfts upp och som man kan interagera med direkt i ytan (byggs i så fall i samband med sådan funktion)
  - en presentation kring något viktigt (kanske en toppnyhet)
  - en bild eller ett bildspel (en bild ur bildspelet är vad som visas i skissen nu).
  - på sikt eventuellt något personaliserat innehåll, det vill säga något som användaren själv valt att lyfta upp till den ytan.

 9. Hej!

  Fråga om upplösning: ni verkar köra på 1024 och inte 800×600. Hur har ni resonerat kring detta val – med tanke på att en kommunwebb ska vara tillgänglig för så många olika målgrupper. Många kör fortfarande med lägre upplösning på skärm.

  Hoppas det går bra att ställa frågan här i anslutning till detta inlägg trots att det inte var specifikt om startsidans utseende.

 10. Jag kan säga att det blir ett stort arbete att hitta bra toppbilder i det formatet. Jag har jobbat med det formatet i ett par år på olika ställen så jag vet hur det kan bli. Sidan ser för övrigt snygg ut, både ren och fräsch.

 11. Johannes Söderlund, Projektledare

  Hej Widerlöv! Vi har tagit beslutet att gå upp en storlek eftersom antalet användare av 800×600 är så pass lågt som 5-6% på webbplatsen. Utifrån detta har vi i designen av webbplatsen sett till att den vitala informationen, t ex vänstermeny och textspalt fortfarande ska rymmas inom de här måtten, så att webbplatsen ska vara användbar även för användare som har 800×600 i upplösning på skärmen.

 12. Johannes Söderlund, Projektledare

  Kul Paul! Det är som du säger, ett format som kräver sin bild. Vi har ett antal bilder vi anpassat för startsidan som kommer i nästa vecka. Då får ni se hur det blir.

 13. Det ser jättefräscht och snyggt ut. Gillar textsnittet och layouten och färgerna.

  Kan hålla med andra som säger att det kanske är väl stort längst upp men det är en bra idé att visa upp en bild som är skön för ögonen för att ge lite känsla.

  Det allra viktigaste med sådana bilder, speciellt då på startsidor, är att de hålls levande. Inte samma bild månad ut månad in. Sidan ska myllra av liv och bilderna ska visa att det händer saker. I synerhet om man vill ha återkommande besökare.

  Så jag hoppas det finns resurser till bra bildunderhåll även efter releasen. Men som sagt, snyggt hittills.

 14. Jag tycker det här ser väldigt bra ut.

  Det enda som stör mig lite är sökfältet i toppen. Det linjerar inte riktigt med nåt utan känns mest ”ditslängt” och dessutom lite klumpigt i relation till sidans i övrigt lätta men tydliga form.

  I övrigt så, bra jobbat.

 15. Johannes Söderlund, Projektledare

  Hej Pehr och tack för synpunkterna! Vi har nu styrt upp formen på toppmenyn och en ny variant kommer snart att presenteras, där b la sökfältet blivit tydligare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments