Ny ämnesindelning i toppmenyn

Postad av: Dag Kättström,

Att kommunicera stadens hela verksamhet till stans alla invånare – det blir väldigt mycket information. Då gäller det att strukturera den på ett bra sätt.

Vi låter strukturen växa fram och mogna här på beta-webbplatsen. Efter interna diskussioner och intryck av kommentarer här på bloggen har vi nu förändrat ämnesindelningen i toppnavigeringen. Nedan ser du båda menyerna – den förra först.

balk2.jpg
balk1.jpg

Tidigare ämnesindelning:

 • Bostad & Hushåll
 • Stöd & Omsorg
 • Skola & Arbete
 • Familj & Relation
 • Kultur & Fritid
 • Trafik & Stadsmiljö
 • Klimat & Miljö
 • Om Stockholm (borttaget på bilden ovan)
Nuvarande ämnesindelning:

 • Arbete
 • Bygga & Bo
 • Familj & Omsorg
 • Förskola & Skola
 • Klimat & Miljö
 • Kultur & Fritid
 • Trafik & Stadsmiljö
 • Om Stockholm (borttaget på bilden ovan)

Du ser menyerna i sin naturliga miljö här och på beta-webbplatsen.

Hur känns den nya indelningen? Vad kan bli tydligare och bättre? Vi är tacksamma för åsikter, förslag och kommentarer.

Kategori: Struktur och text


17 kommentarer

 1. Familj och omsorg är inte en särskilt bra rubrik.
  Om jag ska söka socialbidrag/försörjningsstöd/ekonomiskt bistånd, hur ska
  jag fatta att det är den rubriken?
  Eller om jag är psykiskt sjuk och vill ha sysselsättning, skulle jag
  förknippa det med ordet omsorg?
  Att vända sig till ”soc” är ett begrepp som de allra flesta känner till även
  de som aldrig någonsin haft kontakt med ”soc”.
  En rubrik som Familj och omsorg förvårar att hitta rätt i fall där man inte
  omdelbart kan relatera till detta begrepp.
  Om man nu vill ha kontakt med socialtjänsten så är det väl bra med en rubrik
  som gör att man hittar.
  Alltför generella och ickerepresentativa begrepp kan skapa otydlighet,
  vilsenhet och vanmakt, särskilt för den som inte har så stor datavana. Jag
  tror att ni kan bli tydligare så att även den som inte relaterar sitt
  socialtjänstärende till familj eller omsorg kan hitta rätt. Jag är en mycket
  van webanvändare ändå blev jag frustrerad när jag såg sidan och inte direkt
  fattade vilken rubrik som var tillämplig för det jag sökte. Endast med
  uteslutningsmetoden kunde jag hitta rätt, då har jag ändå mångårig
  erfarenhet att söka information om socialtjänsten på stockholms stads
  websidor.
  Människor med sociala svårigheter och/eller psykiska funktionshinder är ofta
  i en väldigt utsatt situation och att kunna få kontakt med socialtjänsten
  kan vara avgörande. När man mår dåligt psykiskt har man kanske inte så bra
  förmåga att systematiskt gå igenom en websida för att söka information.
  Träffar man inte rätt direkt så kanske man ger upp. Det bekymrar mig att ni
  inte tycks medvetna om detta tilllgänglighetsperspektiv som är viktigt för
  personer med psykisk ohälsa. Jag anser att sidan och informationen särskilt
  måste anpassas för att vara tillgänglig för personer med psykisk ohälsa och
  att den i sitt nuvarande skick inte kan anses vara det.

 2. Överlag känns det märkligt med att tvingas para ihop olika ämnesområden. Bygga & bo känns logisk men det blir problem när ni kommer till Klimat & miljö. Är inte det samma sak för väldigt många? Behöver man ha med båda ordet i så fall? Och sen kommer miljö en gång till i form av stadsmiljö. Varför är inte det samma sak som miljö, egentligen?

  Familj & omsorg känns också tveksam. Vad är en familj? Två vuxna som bor ihop? En vuxen med ett barn? Särbos med eller utan barn? Ensamstående? Och om jag nu inte räknar mig som en familj och det ändå finns information för mig under den fliken?

  Utöver detta har ni i den nya rubriken Arbete frångått principen. Vad jag än tycker om principen så bör man hålla sig till antingen det ena eller det andra. Att bara låta den sväva i det fria blir inte rätt. Fast det borde ni veta och då kan man undra varför det blir så här..

  Många kritiska synpunkter men i huvudsak är jag positiv till att stockholm.se äntligen blir omgjord.

 3. Johannes Söderlund, Projektledare

  Hej Kenny, du har rätt i att indelningen av ämnen ibland inte är självklara, men vi arbetar på att få ihop en så bra indelning som möjligt och att samtidigt se till att ingångarna blir ömsesidigt uteslutande. Det vill säga undevika det du påpekade, att ordet ”miljö” förekommer på två ställen. Det är något vi kommer att se över.

  Huvudskillnaden i den nya indelningen är att vi lägger samman barnomsorgsinformationen (förskolan, fritids) med utbildningsinformationen (grundskola, gymnasie, vux) och frågorna som berör familjerådgivning, begravning, m.m. till stöd och omsorgsinformationen.

 4. Ser överlag mycket bra ut! Går det inte att hitta någon synonym till ordet miljö? Skog och mark, landskap, natur?

 5. Jag tycker att det nya förslaget är betydligt bättre än det gamla i alla fall =)

  Håller inte med anonym om att ”omsorg” är svårförstått, däremot delar jag Kennys tankar om att familj är ett luddig och kanske utestängande begrepp.

  Någonting jag helt saknar i menyn är ”Någonting & Framtid”. (Miljö & Framtid kanske?) Jag tänker mig att man där skulle kunna presentera visuella och lättförståeliga versioner av stadens visioner och framtidsplaner.

 6. Jag håller med om att ”Familj” kanske inte är så bra som ord. Men om jag vet att ”soc”-frågor finns någonstans, och jag har era förslag att välja bland, skulle jag förmodligen klicka på Familj & Omsorg. Helt enkelt för att det passar bäst av de val som finns.

  I övrigt funderar jag kring ordningen av orden i Det här & Det där. Finns det någon princip. Jag tycker det känns konstigt att Familj står före Omsorg. Att Förskola står före Skola.

  Kommer ”soc-sysselsättning” finnas under Arbete?

  Var hittar jag konsumentfrågor?

  Jag tycker Bo & Bygga resp Trafik & Stadsmiljö går ihop lite. Någon av dessa skulle jag gissa innehåller Ninas efterfrågade ”Någonting & Framtid”.

  Tycker ni Om kommunen räcker som ingång för att presentera både organisationen och politiken. Många använder sig t.ex. av Politik & påverkan.

  Hur har ni jobbat med ämnesingångar vad gäller andra kommuner? Kan det finnas skäl att hitta gemensamma benämningar?

 7. Ytterligare frågor:

  Om jag letar efter återvinning o avfallshantering, kan jag lika gärna tänka mig Klimat & Miljö som Bo & Bygga där det verkar ligga idag.

  Medan Klimat & Miljö innehåller naturreservat o liknande som lika gärna kunde höra till Fritid > Friluftsliv.

 8. Om ni nu fixerat ska låsa er vid en viss form på menyn (X & Y), vore det då inte roligt om alla alternativen också var allitererade, inte bara Bygga & Bo? Jag tycker också det är lite störande att det finns två alternativ som börjar på F, för då måste man tänka på andra bokstaven när man letar i bokstavsordning. Här är ett förslag:

  Arbete & Anslag
  Bygga & Bo
  Familj & Förskola
  Klimat & Kultur
  Lek & Livsstil
  Skola & Soc
  Trafik & Tillgänglighet

  Det är ju ändå bara sju godtyckliga ingångar till en fortfarande gigantisk sida med minst sex rubriknivåer. (http://beta.stockholm.se/ByggaBo/Avfall–atervinning/Priser-och-bestammelser/Villa–och-radhusagare/Fakturering-och-betalning/Fragor-och-svar-om-fakturering/)

 9. Länken ska vara: http://beta.stockholm.se/ByggaBo/Avfall–atervinning/Priser-och-bestammelser/Villa–och-radhusagare/Fakturering-och-betalning/Fragor-och-svar-om-fakturering/

  Det är lite ironiskt att ni genererar så långa adresser att ert eget kommentarsforum inte klarar av dem… ;-)

 10. Skämt åsida tycker jag att ni har hittat ganska rätt med rubrikerna, givet då er egen diskutabla begränsning till sju ämnen av typen X & Y. Men det går nog att slipa ytterligare lite. Förutom den formbrytande rubriken Arbete tycker jag att den fulaste ankungen är Klimat & Miljö.

  Rubriken Klimat & Miljö känns mer som om den målats dit för att ge en snygg fasad än för att den verkligen förtjänar en helt egen avdelning. Till skillnad från de andra rubrikerna, som är sprängfyllda med handfast information av servicekaraktär, är innehållet som utstakas under Klimat & Miljö relativt glest och mest informativt. Dessutom finns det stora överlapp med andra avdelningar:

  * Avfall, djurskydd och livsmedelskontroll under Bygga & Bo
  * Parker och grönområden, trafik och gatumiljö under Trafik & Stadsmiljö
  * Politiska miljömål och visioner under Om Stockholm

  Om ni ska ha en chans att klara målet Ett ämne – En ingång tror jag att ni antingen måste döda det kära PK-barnet Klimat & Miljö som egen rubrik, eller möjligen flytta över fler konkreta ämnen dit.

  Men så som jag antar att ni slitit ert hår över rubrikerna, skulle det inte vara skönt att få en lucka som ni kunde fylla med något annat? (Miljörörelsen skulle ni kunna blidka genom att döpa om Trafik & Stadsmiljö till Trafik & Miljö och stoppa in de sista bitarna från Klimat & Miljö där.)

  PS. Antar att resten av menyträdet fortfarande är under ombyggnad efter rubrikändringen? Det är t.ex. lite lustigt att information om bygglov och bostadsbyggande finns under Trafik & Stadsmiljö snarare än under Bygga & Bo

 11. Åh! Politik & Påverkan gillade jag… Att göra det lättare för människor att påverka är jätteviktigt! Å andra sidan skulle en liten ruta om det på startsidan fungera lika bra…

 12. Jag tycker det är jättesvårt som verksamhetsutövare att hitta den info jag letar efter på nuvarande webbplats MEN på Beta hittar jag inte ens var infon till verksamhetsutövare planeras ligga?!

 13. Johannes Söderlund, Projektledare

  Hej Hanna! Vi har samlat in all sådan information som i dagsläget finns utspridd lite här och var på nuvarande stockholm.se. Detta är ännu inte färdigt men informationen kommer att finnas under topprubriken ”Företagare” när den är klar.

 14. Jag undrar varför ni har valt att versalisera det andra ordet i respektive menyval. Det känns inte helt rätt om man utgår från svenska skrivregler. Hoppas ni kan omvärdera detta.

 15. Dag Kättström, Betaredaktör

  Hej Henrik. Jag har pratat med redaktörerna om detta. Vi förstår din reaktion, men eftersom orden är så fritt grupperade uppfattar vi inte att det står i någon hård strid med svenska skrivregler. Däremot skulle gemen bokstav på andra ordet riskera att förminska betydelsen av det.

 16. Jag var idag inne och försökte hitta information om Eriksdalsbadets öppettider. Det gick ju jättebra, men när jag sedan skickade länken (http://www.stockholm.se/Fristaende-webbplatser/Fackforvaltningssajter/Idrottsforvaltningen/Simhallar/) vidare till en kompis och bad denne att ”klicka dig sedan till de övriga simhallarna” så blev det genast svårare. Det går ju liksom inte på ett smart sätt att komma tillbaka till sidan som listar alla simhallar (http://www.stockholm.se/Fristaende-webbplatser/Fackforvaltningssajter/Idrottsforvaltningen/Simhallar/).

  Borde det t ex inte stå ”Startsida / Simhallar / Eriksdalsbadet”? Nu har ni inte med ”Simhallar”.

 17. Johannes Söderlund, Projektledare

  Hej Michael!

  Det är ett problem som uppstått i och med att Eriksdalsbadet ”brutits” ut ur strukturen som en egen minisajt för att få plats med all information.

  Jag håller med dig om att det blir krångligt och att det är ett problem vi får sätta på dagordningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments