Att slita tangentbord

Postad av: Johannes Söderlund,

Ibland använder man sig av vissa knappar på tangentbordet mer än andra. Till exempel escapeknappen som får slita pin när man stundvis (men alltmer sällan) får för sig att starta realplayer (i tron om att man ska kunna titta på något intressant tv-klipp) och skärmen fylls av reklam, popups och mullriga röster som predikar spelarens förträfflighet.

En mycket populär tangentkombination just nu och som vi använder oss av hela dagarna här är ctrl+c och ctrl+v. Du gissar rätt, vi håller på och flytta över alla texter som ska vara kvar från gamla stockholm.se. Förskolesajter, projektsajter och olika enheter, i en enda härlig komposition.

På tal om att flytta över information så har vi tagit fram en ny sidmall för att få en bättre ordning på informationsstrukturen. Syftet med mallen är att undvika undernivåer i meny-strukturen, där de faktiskt inte behövs.

Här är ett exempel på före och efter, när vi samlat den relaterade informationen på samma sida:
stockholm.se:
http://www.stockholm.se/Extern/Templates/Page.aspx?id=25995

beta.stockholm.se:
http://beta.stockholm.se/TrafikStadsmiljo/Parkering/Parkeringsregler (med reservation för att bilder och rubriker kan saknas)

Sensmoral: klipp inte ut texten innan redaktören är fälld

Kategori: Struktur och text


9 kommentarer

 1. Bra. påminner om FAQ och gör att man snabbt hittar det man letar efter.

 2. Jag tycker att användbarheten hos fällutinformationen verkar lägre än på den gamla sidan. Man måste både klicka på rubriken och sedan skrolla ner fönstret så att man ser texten. Och det verkar inte finnas något annat sätt att få se all text än att stänga av JavaScript och ladda om sidan. (Fast då försvinner det snygga utseendet.)

  Det finns säkert ställen där det passar att ha fällutrutor, men jag tycker det blir för mycket att ha en hel sida så. Då kan ni lika gärna ha undersidor. Möjligen kunde det bli bättre om det gavs lite mer information om varje underdel än bara en rubrik, men annars är fällutrutorna i min mening inget mer än en glorifierad undermeny. Eller finns det något fall när man skulle vilja ha något annat än en eller möjligen alla flikar utfällda?

  Har ni jämfört de olika alternativen ”bläddringsekonomiskt”:

  1. Undermeny: klicka menyalternativ – läs – (backa/skrolla upp) – klicka menyalternativ – läs
  2. Allt på en sida med länkar överst: klicka länk – läs – backa – klicka länk – läs (alternativt läs – läs – läs, om man vill läsa allt)
  3. Era fällautboxar: klicka ut – skrolla ner – läs – klicka ihop – skrolla upp – klicka ut – skrolla ner – läs

  Alternativ 2 används t.ex. på Wikipedia ( http://en.wikipedia.org/wiki/Parking ) och har fördelen att man inte behöver ladda om sidan hela tiden. Den fördelen har ert alternativ också, men bakåtknappen funkar inte och webbläsaren skrollar inte. Kanske kan ni lägga till ytterligare JavaScript-magi som fixar det?

  Att länka till fällutrutorna funkar visserligen, men skickar man länken http://beta.stockholm.se/TrafikStadsmiljo/Parkering/Parkeringsregler/#Gardsgata–Gangfartsomrade-och-Gagata- till någon med liten skärm blir han inte så klok på vad man vill att han ska läsa, om han inte själv skrollar ner.

 3. Hur fungerar webbplatsen med script avstängt?

  Mvh

 4. Johannes Söderlund, Projektledare

  Hej Ranald, vi arbetar efter principen att webbplatsen ska vara fullt fungerande utan att användaren behöver ha script eller css. Däremot blir den snyggare av det.

 5. Johannes Söderlund, Projektledare

  Bra synpunkt Mikael! Med funktionalitet som ser till att fokus hamnar på rätt ”fällruta” och möjligheten att länka in till rätt ”fällruta” ökar användarvänligheten. Vi kollar på det.

 6. Se till att webbplatsen fungerar för alla webbläsare…inklusive Firefox…

 7. Hmm ser bra ut är nog vad jag menar…

 8. Hej!

  Jag är intresserad av att veta hur ni jobbar med migreringen. Dvs att ni har en skarp version och en beta igång samtidigt. Ni flyttar information från skarp till beta: hur säkerställer ni att den info som slutligen ligger på betan och lanseras är den senast uppdaterade? Till exempel kan ju viss info ha flyttats i januari och betan lanseras och blir skarp i augusti. Infon kan ju ha uppdaterats under detta halvår på den skarpa. Särskilt med tanke på att ni väl har tusentals sidor och hundratals redaktörer?

 9. Johannes Söderlund, Projektledare

  Hej Hans!

  Sidorna flyttas som de såg ut vid flyttillfället, efter det får redaktörerna arbeta med att uppdatera båda sidorna.

  Migreringen påböjades i februari och slutar sista april. Det är en kort period då vi arbetar intensivt med detta. Vi har även gått igenom alla texter under de centrala ämnesingångarna tillsammans med de informationsansvariga för att just kvalitetssäkra informationen. Redaktörerna kommer även att efterkontrollera informationen innan arbetet är klart, och har därför full kontroll över olika versioner.

  Det är svårt att säkertställa att ingenting blir fel eftersom webben ständigt förändras, men våra redaktörer ser kontinuerligt över informationen på webbplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments