Nya startsidan har landat

Postad av: Johannes Söderlund,

Efter en hård natt har då startsidan äntligen landat. Så här fungerar den:

Beskrivning av den nya startsidan

Är det något som saknas? Något som det blivit för mycket av?

Glöm inte heller att delta i tävligen för att förenkla språket på nya stockholm.se, klicka här

Sensmoral: Bilden av staden

Kategorier: Design, Funktioner


14 kommentarer

 1. Väldigt snyggt och bra tänkt! Men jag saknar Läs mer-länkar i slutet av nyhetstexterna. Rubrikerna är klickbara men det räcker inte – dels följer man ofta med med musen när man läser, och då ligger det närmast till hands, och dels kanske inte alla förstår att man kan klicka på rubrikerna för att läsa mer.

 2. Mycket bättre än nuvarande stockholm.se. Kul med de fina bilderna från stan! Däremot gillar jag inte de stora boxarna till höger. Allt focus hamnar på dom istället för på nyheter och navigeringslänkar. Boxarna borde vara mindre. Tycker också att urymmet för nyheter från ”min” stadsdel är för litet. Risken är att det bara blir ”radannonser” eftersom bilder tar utrymme på nyhetsplats. Dom generella Stockholmsnyheterna har ju gott om utrymme och kan illustreras med bilder. (8 nyheter 3 bilder) men går jag in på ”min” stadsdel är det ju nyheter därifrån jag vill ha. Nu ser det ut som att det bara får plats med 4 nyheter och en bild om man inte ska scrolla mycket. Vore synd om sidan blev som aftonbladet.se när det gäller scrollandet. Gör boxarna mindre och ge större plats för lokala nyheter, helst utrymme motsvarande de generella Stockholmsnyheterna.
  Annars riktigt bra jobbat med förstasidan!

 3. Håller med Sanna i det mesta. Rutorna till höger alldeles för stora och för iögonfallande. Eftersom jag är inne ganska ofta på stadsdelssidor för nyhetssökning främst pga mitt jobb, tycker jag det vore synd om nyhetsutrymmet drogs ned för mycket. Visserligen kan säkert nyheterna på lokala sidor minska eftersom stadens övergripande nyheter exponeras på samma sida, men tycker ändå utrymmet är för snålt. Går jag in på en lokal sida är det ju främst lokala nyheter jag vill ha, det andra kan jag hitta på startsidan. Precis som Sanna säger lika stort utrymme för centrala nyheter som för lokala vore alltså bra.

  Tycker däremot att bilderna kunde vara lite roligare, just nu känns en del lite deprimerande och trista med tanke på hur vackert Stockholm kan vara. Men det kanske kommer bättre bilder,

 4. Ni skulle få in en skön rosa färg också, till det blå, gröna och gula. Då skulle webbplatsen vara det snyggaste jag sett någonsin. Lite Sigrid Hjertén sådär!
  http://images.google.se/images?um=1&hl=sv&rlz=1T4GGIE_en___SE263&q=sigrid+hjert%C3%A9n

  Bravo!

 5. Hur tar man bort det automatiska förvalet av stadsdelar? Jag vill ha en allmän översikt över alla Stockholm stads förvaltningar, inte allmänt hållet och förenklat språk om enskilda stadsdelar.

  Vidare fungerar inte ”Sök idrottsanläggning via karta”. Dels är länken trasig, dels är saknar Kartago nästan alla platser, ex alla skolors gymnastiksaler. Det länkas även till bristfällig information om ex adresser eller areor jmf med Interbooks information eller http://www.idrottsanlaggningar.com Dock så fungerar ej heller Interbook då det kräver Windows och IE som webbläsare. Varför inte publicera informationen som POI (Points of Interests) i ex KML-format, så man kan importera det GPS-läsare eller andra kartor som Google Maps etc?

 6. Jag håller med Kalle om den enorma fokuseringen på just stadsdelsområden som indelning på hemsidan; har ni verkligen ordentligt på fötterna att denna indelning är relevant för stockholmare, inte bara för förvaltningsfolk?

  Ni ska dock ha ett stort tack för att ni bytt namn från ”stadsdelar” till ”områden”! Inte lika korrekt som ”stadsdelsområden”, men det befläckar i alla fall inte stadsdelsbegreppet.

 7. ÄNTLIGEN!!! Äntligen får staden en snygg och enkel webplats! Jag har skämts för den gamla webben. Nu är det enkelt, snyggt och redigt. Gillar verkligen brukarvänliga indelningen! TACK!!!!

 8. Johannes Söderlund, Projektledare

  Hej Mikael, vi har försökt att så långt som möjligt utgå ifrån ämne istället för organisation när vi byggt nya webbplatsen. Detta innebär att flera fackförvaltningar idag samarbetar under flera av de ingångar vi har i toppmenyn.
  Däremot kan vi inte bortse från stadsdelsförvaltningsindelingen som visserligen är organisatorisk, men ändå påverkar människor utifrån var de bor. Det är inte samma regler eller rutiner som gäller i alla stadsdelsförvaltningar och detta måste kunna presenteras på ett bra och helst också jämförbart sätt, för att kunna se skillnader.

  Därför kan jag som användare på den nya webbplatsen också välja om jag vill se specifik information som gäller i det område jag bor i, och också på samma sida jämföra de olika stadsdelsförvaltningarna, men jag behöver inte göra det.

  I våra användarundersökningar har vi sett att vi har användare som inte är intresserade av stadsdelsförvaltningsindelningen, men att den faktiskt är viktig för många, utifrån den service man är i behov av.

  Efter synpunkter från er här på bloggen förstod vi att ett mer neutralt begrepp behövdes för att presentera stadsdelsförvaltningsinformationen, därför heter det numera ”Område”, istället för Stadsdel.

 9. David Shamloo Ekblad

  Det ser jättebra ut, verkligen!

  Vad jag tycker kan förbättras är menyn till vänster. Det blir ganska svårt att se var man är om man klickat sig ned ett par steg, exempel: http://beta.stockholm.se/FamiljOmsorg/Stod-och-radgivning/Stod-i-vardagen/Hjalpmedel/

  Jag tycker inte att det räcker med att markera de olika nivåerna med fet stil. Kanske att den valda sektionen kunde highlightas på något sätt? Eller att undersektionerna kunde skiljas åt lite tydligare. Som det är nu tycker jag att menyn upplevs rörig, (under-)menyvalen liksom flyter ihop.

  Sidhuvudet/headern upplever jag som lite plottrig med alla länkar och ikonerna.

  I övrigt ser det skitbra ut! :)

 10. Själv tycker jag det är viktigt med informationen från min stadsdel. Går oftare in på stadsdelens sida än stockholm.se eftersom det är där jag hittar informationen som berör mig främst. Förstår dom som tycker att det kan vara onödigt eftersom den informationen tidigare varit skilt från huvudsidan och haft egna sidor nu blir det en mixning. Tycker tyvärr att nyhetsutrymmet är alldeles för litet när jag väl sökt min stadsdel. Hittar mycket fler nyheter nu i gamla systemet. Vet inte om det går men tycker att de centrala nyheterna kunde pressas ihop lite i en lista när jag går in på stadsdel så jag kan ta del av fler nyheter där. Eftersom jag inte är inne så regelbundet är det möjligt att nyheterna försvunnit när jag är tillbaka när de har så litet utrymme. Annars är sidan jättefin, speciellt med ett bildspel högst upp som livar upp sidan. Hoppas bara att det inte blir för mycket blipp blopp på sidan i framtiden.

 11. Jenny Hermansson

  Hej

  Kul att man får tycka till om webbplatsen. Jag saknar området Turist. Det borde kanske t.o.m. få vara ett huvudområde uppe i den horisentella menyn. många städer har gjort så och som besökare så förväntar man sig att hitta den informationen där. Jag vet inte hur mycket egen info Stockholms stad har, men lite finns väl. Om inte annat så kan ni ju länka vidare till andra sajter.

 12. I det blå bandet i sidhuvudet som börjar med ”Arbete” i Beta-versionen måste även plats ges för ”Stadens politiker” eller ”Så styrs Stockholm” där vi kan hitta dem som till syvende og sidst styrstaden, där är också lämplig lägga in politiker i stadsdelsnämnder, stadens nämnder och bolag. En annan punkt är ”På Gång” där aktuella stadsplaner, samråd etc. lätt bör hittas, under anvarig nämnd som idag. Det här nämnda två nya ”knapparna” är ofta min anledning att söka upp stockholm.se.
  För att aktivera medborgarna och visa att det finns ett sätt att få inflytande och påverka bör också på en framskjuten plats ”Lämna Medborgarförslag” finnas, där man lätt kan välja adress till respektive stadsdelsnämnd, postmottagare för Medborgarförslag.
  Ännu saknas i beta-versionen prov på hur det kan se ut under Stadsdelarna, (i varje fall Enskede-Årsta-Vantör) som ni vill kalla områden, stadsdelsområden är ju det korrekta begreppet. då många Stadsdelsnämnder omfattar många stadsdelar, det totala antalet stadsdelar är ju 117, med antalet stadsdelsområden är 14 idag. Hoppas att snart Enskede-Årsta-Vantör så att ni inom remisstiden hinner få in synpunkter på den lokala information, det är ju ofta till en som lokala föreningar med intresse för staden refererar till sina medlemmar.

 13. Apropå diskussionen om stadsdelsspecifik information:
  Coop.se har en bra funktion som skulle kunna vara bra för att snabbt komma åt informationen från stadsdelarna.

  Den fungerar så här:
  Om jag varit inne på en butik (stadsdel) sparas det information om detta och nästa gång jag besöker sidan finner jag senast sökta butiker (stadsdelar) i en ruta.

  Vill passa på att berömma er för detta intiativ att blogga om utvecklingen! Superkul och spännande att följa!

 14. Gör det logiskt att hitta i politiken. När man väljer ett område tex en nämnd, bör man snabbt kunna komma vidare till tillhörande förvaltning och därefter de dokument som hör till ärenden inom området. Nu får man leta länge länge om man vill hitta det man söker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments