Miljöbarometern till semifinal i Guldlänken

Postad av: Redaktör StockholmsNytt,

Stockholms miljöbarometer är en av 12 e-tjänster och webbverktyg som gått till semifinal i tävlingen Guldlänken. Guldlänken belönar den mest innovativa e-förvaltningsutvecklingen för offentlig verksamhet och är ett initiativ från Vinnova, E-delegationen och Sveriges Kommuner och Landsting.

På Stockholms miljöbarometer redovisas miljödata både från stadens egna miljömätningar och från andra aktörer som analyserar miljön i Stockholm. Här redovisas också stadens miljömål med tydliga bedömningar och indikatorer.

Genom Miljöbarometern kan miljöintresserade stockholmare jämföra miljötillståndet på olika platser och på ett bättre sätt få insyn i stadens miljöarbete. Miljökonsulter får tillgång till resultat från tidigare undersökningar. Lärare kan basera sin miljöundervisning på aktuella data. Journalister och bloggare kan hitta fakta till sina artiklar. Grannkommuner och andra samarbetspartners kan ta del av miljötillståndet och använda detta i sitt eget miljöstrategiarbete.

Miljöbarometern har flera syften:

  1. Att öka användningen av miljödata som beslutsunderlag inom och utanför organisationen.
  2. Att öka insynen och delaktigheten i stadens miljöarbete.
  3. Att effektivisera insamling, lagring och rapportering av miljödata och miljömål samt skapa struktur och kvalitet i miljöredovisningsarbetet.
  4. Uppfylla de krav som ställs på offentliga verksamheter i Århuskonventionen och INSPIRE-direktivet.

En nyhet är att nyckeltalen i Miljöbarometern också gjorts tillgängliga som öppen data för tredjepartsutvecklare från portalen open.stockholm.se.

Vinnaren presenteras på konferensen Offentliga rummet den 30 maj. Läs mer om Guldlänken.

Kategorier: E-tjänster, eGovernment


1 kommentar

  1. Pingback: Final i Guldlänken för Miljöbarometern | Utvecklingsbloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments