Ett samlat konto för dina kontakter med staden

Postad av: Johannes Söderlund,

Ett samlat konto med uppgifterI dagsläget finns det många olika e-tjänster att använda för att sköta kontakten med Stockholms stad. Majoriteten av de e-tjänster som handlar om att anmäla eller att ansöka om något är också byggda mot respektive verksamhetssystem för att behålla ett digitalt flöde hela vägen, från det att ärendet skapas till handläggning och sedan till avslut (en skillnad från e-tjänster som bara genererar till exempel en e-post på baksidan).

I många e-tjänster behöver användaren någon gång ange sina användaruppgifter, till exempel personnummer, namn och kontaktuppgifter, men flera av  uppgifterna finns faktiskt redan i till exempel det data som är kopplat mot Skatteverket och även i den information som användarna redan har angett tidigare i kontakten med staden.

En annan sak som krånglar till det för användarna är att uppgifterna i dagsläget är kopplade till olika säkerhetsnivåer beroende på inloggningsmetod. Till exempel e-legitimation, användarnamn och lösenord, Facebook etc.

Det gör att många uppgifter i dagsläget finns, men är spritt över olika verksamhetssystem. Det innebär också att en användare kan ha flera olika konton baserat på olika inloggningsmetoder.

Under det senaste året har ett arbete gjorts för att göra det möjligt att bara ha ett enda konto för användaruppgifter kopplat till stadens tjänster. Det innebär i praktiken att du som användare bara behöver logga in och registrera exempelvis telefonnummer och e-postadress en enda gång för att sedan kunna återanvända samma uppgifter oavsett tjänst.

Vill du sedan uppdatera dina uppgifter så kan du då göra det på ett enda ställe. Det innebär också att du kommer att kunna koppla ditt lösenordskonto till ditt e-legitimationskonto för en gemensam hantering av uppgifterna. Däremot så kommer du inte att kunna redigera uppgifterna med en mindre säker inloggningsmetod.

Detta blir också grunden för den nya versionen av Mina sidor på stockholm.se.

Nedan finns en kort demo på hur det ser ut just nu i testmiljön. Textinnehållet är enbart för test och inte det slutgiltiga.

Video på Youtube

 

Kategori: Okategoriserad


1 kommentar

  1. Marianne Ahokangas

    Sommarlov…, parklekssemester .., grillparty och soliga dagar.. Äntligen har jag och mina två grabbar semester från matteböcker och skolgårdslek ja och den yngsta i familjen kommer att gå sista dagarna på Glasmålningensförskola och så nu ser vi fram emot en bra sommar med hängmattelek och ett och annat besök på de olika strandbaden ja och så förståss fortsatt gångstråk till parklekarna…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments